Conferenciants

cristina-pujades steamconf
Cristina Pujades

Catedràtica al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra. Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona al 1991. Ha treballat al Harvard Medical School (Boston), a l’Ecole Normale Supérieure i a l’Université Pierre et Marie Curie (Paris). Actualment lidera un grup de recerca interessat en l’estudi dels mecanismes moleculars que governen el desenvolupament embrionari del cervell. Ha rebut el reconeixement ICREA Acadèmia (2016-2020) de la Generalitat de Catalunya.

@CristinaPujades


francesca_bria steamconf
Francesca Bria

Investigadora y docent associada en l’Imperial College Business School, a Innovation Studies Centre-Digital Economy Lab. Formada en ciències sociales i en l’economía de la innovació, és doctora per l’Imperial College i MSc in E-business and Innovation por el University College de Londres, Birkbeck. Bria és membre de l’Internet of Things Council i assessora de la Comissió Europea en polítiques del futur d’Internet i les smart cities. També és membre del EC Expert Group on Open Innovation (OISPG) i del European Research Cluster on the Internet of Things (IERC).

@francesca_bria


Nuria-Montserrat steamconf
Nuria Montserrat

Investigadora al Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) de 2012 a 2014, actualment és cap júnior del pluripotent stem cells and activation of endogenous tissue programs for organ regeneration grup de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). La seva experiència en els àmbits de la reprogramació somàtica i la regeneració dels òrgans la va ajudar a desenvolupar un projecte massiu seleccionat per a finançament pel prestigiós European Research Council (ERC) dins de la convocatòria d’ERC Starting Grant a partir de 2015.

@IBECBarcelona


Zoe Philpott steamconf
Zoe Philpott

Escriptora i creadora de l’espectacle Ada.Ada.Ada, amb el qual, tota sola dalt de l’escenari, celebra la contribució d’Ada Lovelace a la ciència informàtica.

Té una experiència de 15 anys en el món digital i més de 20 en l’àmbit de les arts. Va crear el teatre virtual educatiu Kar2ouche utilitzant tecnologia de jocs, i el seu treball ha estat guardonat amb set premis BETT i un BIMA, a més de ser nominat a un BAFTA. Ha dissenyat una coreografia de robots de 4 metres d’alçada per a Ford, ha creat una experiència immersiva binaural per conscienciar sobre la pobresa al món per encàrrec de la Fundació Nike i ha realitzat per a Google una instal•lació interactiva formada per un arbre de Nadal de 50 000 díodes LED a la Casa Blanca. Zoe es dedica a actualitzar la història mitjançant la combinació de totes les seves habilitats STEAM en el projecte Herstory, que comença amb la història d’Ada Lovelace. Zoe combina la tecnologia i l’art per explicar històries que atreguin nous públics.

@zophilpott


Marta Casanellas Rius steamconf
Marta Casanellas

Doctor en matemàtiques per la Universitat de Barcelona, realitza una estada post doctoral amb una beca Fulbright a la University of California, Berkeley. En 2003 obté un contracte Ramón y Cajal a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) on va començar a treballar en las aplicacions de la geometria algebraica a la biologia computacional.

És membre del comitè Women de la European Mathematical Society i ha estat presidenta de la Comisión Mujeres y Matemáticas de la Real Sociedad Matemática Española. Actualment es professora de la UPC, subdirectora de investigació del Departament de matemàtiques i investigadora de la BGSMath i membre de seu comitè científic.

@mujerconciencia


Marta Casanellas Rius steamconf
Carol de Britos

Mestra de primària i coordinadora del cicle superior a l’escola Virolai te al seu càrrec diversos projectes científics del centre així com les xarxes socials. Treballa en iniciatives conjuntes amb la Universitat Ramón Llull, Blanquerna, sobre tecnologia i avaluació, així com sobre la Flipped Classroom. Participa amb la UAB en un grup de Treball sobre ciència indagadora en Anglès.

Tot i estudiar en una escola anglesa, no va ser fins que ja estava immersa en la llicenciatura de Biologia, a la UAB, quan es va adonar de quina era la seva vocació A l’Escola Virolai va trobar un entorn ideal per unir les seves grans passions ¨ la ciència i la llengua Anglesa Com diu ella ¨es va fer mestra per no deixar mai d’aprendre coses noves”.

@CaroldeBritos


Nettrice Gaskins steamconf
Nettrice Gaskins

Nettrice Gaskins va estudiar al Georgia Tech, on es va doctorar en Mitjans Digitals l’any 2014. El seu model de «creativitat tecnovernacular» és una àrea d’especialització que investiga les característiques d’aquesta producció i les seves aplicacions a l’STEAM. Escriu al blog d’Art21, la productora de la sèrie Art in the Twenty-First Century, emesa per la cadena PBS i guanyadora del premi Peabody, i col•labora en diverses publicacions i llibres. Va ser directora de l’STEAM Lab de la Boston Arts Academy i imparteix conferències arreu del món.

@nettieb


laia_sanchez steamconf
Laia Sanchez

Habita a les interseccions entre les ciències, l’art, la tecnologia i la societat, on gaudeix compartint coneixement i projectes a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i al Citilab, de Cornellà de Llobregat, un Laboratori Ciutadà. Defensa que el pensament computacional, de disseny, l’alfabetització transmèdia i els “CO” són superpoders ciutadans i que aprendre a innovar ha de convertir-se en un dret universal.

@laias


Stefania Druga steamconf
Stefania Druga

Curiosa per naturalesa i una apassionada de la creació i l’avaluació de nous models d’aprenentatge, a més de dissenyadora educativa per formació, ha exercit també d’arquitecta de l’aprenentatge i actualment és ajudant d’investigació al Personal Robots Research Group del MIT Media Lab. Va treballar a Google i té un màster Erasmus Mundus en Enginyeria dels Mitjans per a l’Educació (França, Espanya i Portugal). L’estiu del 2012 va exercir de professora titular d’Educació a la Singularity University, on va assessorar i formar 80 estudiants de 36 països. Actualment és la responsable de Hackidemia (laboratori mòbil per a l’ensenyament maker, present a 40 països), Afrimakers (comunitat de projectes maker en 10 països africans) i MakerCamp (campus internacionals on s’estudia com crear i gestionar espais maker). A Stephanie li interessa especialment investigar com poden els agents intel•ligents integrats ajudar activament els nens i les seves famílies a aprofundir en el coneixement de la intel•ligència artificial mitjançant activitats lúdiques.

@Stefania_druga


Cecilio Angulo steamconf
Cecilio Angulo

Màster en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona i doctor en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, es professor associat en el Departament de Control Automàtica, UPC-BarcelonaTech. És director del Máster de Automàtica y Robòtica i director del Grup d’ Investigació en Enginyeria del Coneixement, on és el responsable de projectes d’ investigació, en el àrea de la robòtica cognitiva social. Cecilio Angulo ha escrit mes de 250 publicacions tècniques. Els seus interessos en el camp de la investigació inclouen algoritmes d’ aprenentatge automàtic per el processament de senyals biomèdiques i la robòtica social en els sistemes terapèutics.

@cecilioangulo


Ryan Jenkins steamconf
Ryan Jenkins

És el cofundador de Wonderful Idea Co, un estudi creatiu situat al nord de Califòrnia que explora l’art, la ciència i la tecnologia mitjançant la filosofia maker i la metodologia tinkering. Ryan ajuda a formar educadors, dissenyar entorns lúdics i crear peces artesanals i artístiques úniques per a museus i espais maker. Ha treballat en la creació d’entorns inspiradors, exposicions motivadores i tallers de desenvolupament professional amb un gran impacte celebrats a l’Exploratorium. Com a membre fundador del Tinkering Studio, és cocreador d’exposicions i activitats que s’han utilitzat, adaptat i remesclat en moltes biblioteques, aules, espais maker i museus. També des del Tinkering Studio ha treballat de manera estreta amb socis com el grup Lifelong Kindergarten, del Media Lab del MIT, i escoles de Reggio Emilia i la Fundació LEGO, amb l’objectiu de conèixer més a fons les millors pràctiques i els últims avenços esdevinguts en l’àmbit de l’ensenyament.

@ryanejenkins


Marc Sibila steamconf
Marc Sibila

Professor, músic i maker. Després de passar pel món industrial, actualment treballa a l’EDN de Navàs (@EDN_navas), on imparteix tecnologia, música i robòtica a ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. També és professor de guitarra a l’Escola Municipal de Música Mestre Castella de Navàs, i toca i ha tocat diferents instruments en diverses formacions musicals. Des de fa uns anys, també és maker al projecte educatiu Instròniks (@instroniks), on uneixen la tecnologia i la música construint diferents aparells o instruments que puguin ser utilitzats per fer música.

@MarcSibila


Karien Vermeulen steamconf
Karien Vermeulen

És la responsable de programes del Creative Learning Lab de la Waag Society. El Creative Learning Lab desenvolupa formats educatius contemporanis amb la col•laboració d’experts procedents de l’ensenyament, el moviment maker, l’art i els nous mitjans, sempre amb l’objectiu de fer que els nens desenvolupin les seves capacitats creatives i tècniques, adquireixin experiències sensorials (d’aprenentatge) i puguin expressar-se. Karien dissenya projectes sobre aprenentatge lúdic, ciència ciutadana, aprenentatge incorporat i ensenyament maker, entre els quals hi ha el Teacher and Librarian Maker Camp i l’Amsterdam Maakplasts, que consisteixen en la creació d’una infraestructura de 10 espais maker en biblioteques públiques i en la formació de bibliotecaris perquè puguin exercir d’educadors maker.

@waagop


Santiago Fuentemilla steamconf
Santiago Fuentemilla

Màster en Arquitectura per La Salle-URL, en l’especialitat de Disseny i Construcció Arquitectònica. És graduat de la Fab Academy, del Centre de Bits i Àtoms del MIT. Actualment fa un doctorat en processos de fabricació digital a l’EGA de la UPC. En els darrers 10 anys, ha treballat en projectes internacionals en diverses empreses d’arquitectura. Actualment és director de disseny de l’estudi multidiciplinari OPR,. Des del 2013 forma part de l’equip del Fab Lab BCN. Cocreador del projecte POPUPLAB (Mobile Fab Lab),—Digital Fabrication Everywhere, és fab guru del programa acadèmic Fabacademy, a més de coordinador del Future Learning Unit del Fab Lab Barcelona.

@SantiFu


Lasse Leponiemi steamconf
Lasse Leponiemi

Ha treballat en el camp de l’ensenyament i la planificació professional des del 2003. Actualment es dedica a ajudar docents de tot el món a implementar les innovacions seleccionades per HundrED. És responsable del desenvolupament de hundred.org, la plataforma en línia de HundrED, i de les funcions de suport a la comunitat, pensades per servir amb la màxima eficàcia la xarxa de docents i innovadors de HundrED. Com a membre de HundrED, Lasse ha desenvolupat i implementat innovacions educatives com Triplet News, Campus Seminaris o l’aplicació Xprt, entre molts altres. També ha contribuït a la creació de l’ONG Mentors of Finland, una entitat sense ànim de lucre que, de manera gratuïta, orienta joves en atur en la recerca de feina. Cada any, l’entitat ajuda 700 joves, amb un percentatge d’èxit del 87 %.

Amb 23 anys, Lasse va cofundar un servei d’assessorament per a estudiants, al qual podia accedir qualsevol persona a Finlàndia interessada en estudis universitaris; va arribar a tenir més de 100 000 usuaris mensuals. Des del 2012, el treball de Lasse s’ha centrat sobretot en innovacions relacionades amb HundrED.

@lasselepo


Eduard Vallory steamconf
Eduard Vallory

Analista social i gestor del canvi. Presideix el Centre UNESCO de Catalunya, dirigeix Escola Nova 21 i impulsa un programa universitari per a la millora del desenvolupament professional dels mestres per encàrrec de la Generalitat. He estat Visiting Scholar del Departament de Sociologia de la New York University, després d’haver dirigit la Barcelona Graduate School of Economics. És doctor en Ciència Política, màster en Ciències Socials, diplomat en Alta Direcció d’Empreses i llicenciat en Filosofia i en Periodisme. Va ser Research Fellow del Fitzwilliam College (University of Cambridge) fent una recerca sobre l’educació en la ciutadania global i el cas de l’escoltisme mundial, publicada en català per Proa (2010) i en anglès per Palgrave MacMillan (2012). Va ser cap del Gabinet del Conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat amb el conseller Mas-Colell.

En l’àmbit associatiu, ha estat cap de Relacions d’Escoltes Catalans, president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i president de la Fundació Escolta Josep Carol. ÉS patró del Barcelona Institute of Science and Technology i de l’Institut d’Humanitats de Barcelona.

@evallory


christa_flores steamconf
Christa Flores

Llicenciada en Antropologia Biològica i té un màster en Ensenyament Secundari Científic pel Teachers College de la Universitat de Columbia. És FabLearn Fellow a la Universitat de Stanford, on estudia construccionisme amb una beca de la National Science Foundation, i treballa al Museu de la Ciència d’Asheville. És autora de Making Science; Reimagining STEM in Middle School and Beyond i coautora de Meaningful Making, Projects and Inspirations for Fab Labs and Makerspaces.

@sciteach212


mariona_ciller steamconf
Mariona A. Ciller

Fundadora de SokoTech, li encanten el hardware i el software lliure, i és dissenyadora gràfica i web, programadora i productora d’esdeveniments de ciència i tecnologia. Dissenya també iniciatives per a nenes, nens i joves. Graduada cum laude per la Universitat d’Illinois, amb doble titulació en Bachelor of Fine Arts i posteriorment Master of Science, és també graduada per la Fab Academy del Massachussets Institute of Technology (MIT). La seva tesi, «Free Culture Project», que fusiona el poder de la tecnologia amb el poder transformador de l’educació, és un punt d’inflexió en la seva trajectòria, cap a territoris de reinvenció del món de la docència i l’aprenentatge en què assaja nous models, sempre de la mà de les tecnologies més avançades.

@mariondita