Programa

Dissabte 14 d’abril

10.00 –

14.00

CosmoCaixa

Sala: Àgora

EdCamp STEAM

Camí de STEAMConf 2018

Una trobada impulsada per professors i per a professors, gratuïta i oberta a tothom, pensada per compartir i intercanviar coneixements, experiències, idees, preocupacions i inspiracions, i per preparar els tres dies de debats, tallers i conferències.

edcamp steamconf barcelona

És el teu primer edcamp?

Si és així no passa res; aquí tindràs la possibilitat de descobrir-ho i viure’l en primera persona. Un edcamp és una trobada que té la finalitat de compartir aprenentatges, coneixements, inquietuds i passions sobre l’educació. Es basa en un aprenentatge entre iguals, i és desenvolupa a través de la conversa i l’intercanvi en un ambient d’espai obert i estimulant que facilita la lliure circulació d’idees.

Hi ha programa?

En un edcamp no hi ha un programa definit per l’organització, ja que són els participants els que elaboren conjuntament el programa o mapa de les sessions a partir dels temes, preguntes o inquietuds que són del seu interès.

Qui pot iniciar les converses?

Tothom és benvingut a liderar i iniciar una sessió a partir de la seva proposta de conversa.

Què te n’emportaràs sota el braç?

Primer, i de ben segur, un munt de grans idees, nous recursos, noves descobertes i l’entusiasme compartit de trobar gent inquieta com tu! I, a més, la possibilitat d’afegir a la teva agenda alguns noms amb qui compartir un esperit d’innovació educativa!

T’ ANIMES? APUNTA’T!


Dimecres 18 d’abril

10.00

Ajuntament de Barcelona

Saló de Cent

Ada Lovelace al Saló de Cent

La quarta edició de l’STEAMConf 2018 vol fer visible la importància vital d’implementar programes i recursos que poden ajudar a minimitzar la desigualtat de gènere i fomentar la igualtat d’oportunitats. Amb aquesta finalitat, organitzem tres activitats d’homenatge a Ada Augusta Byron King (Londres, 1815-1852), coneguda com a Ada Lovelace, una matemàtica i física de gran talent, considerada la primera programadora de la història, que a mitjan segle XIX va escriure instruccions per al primer programa informàtic conegut.

ada ada ada steamconf barcelona

L’organització internacional sense ànim de lucre Iridescent convoca anualment el concurs Technovation Challenge, en el qual participen equips de noies i adolescents de tot el món i que té com a objectiu el foment de l’aprenentatge i la pràctica de les habilitats necessàries per esdevenir emprenedores i líders tecnològics.

ajuntament barcelona steamconf

* Representant de l’Ajuntament de Barcelona a confirmar

zoe philpot steamconf

L’objectiu de cada equip és identificar algun repte que es doni al seu entorn, inspirant-se en els desafiaments de sostenibilitat de les Nacions Unides, i desenvolupar una APP mòbil i un pla d’empresa per a donar resposta.

Al llarg de 12 setmanes, a Catalunya, 55 equips han treballat, amb el suport de l’Associació Espiral Educació i Tecnologia, ambaixadora de Technovation i la col·laboració de la Generalitat Catalunya i de diverses companyies tecnològiques.

Al Saló de Cent, els participants en l’edició catalana del 2018 presentaran les seves idees amb el suport i l’estímul de Zoe Philpott, reconeguda escriptora amb 15 anys d’experiència digital i creadora de l’espectacle Ada.Ada.Ada, amb el qual celebra la contribució d’Ada Lovelace a la ciència informàtica.

Al llarg de la sessió, i a la llum del llegat d’Ada Lovelace, les noies tindran l’oportunitat de defensar l’impacte positiu, social i econòmic dels seus projectes. També debatran amb Zoe els punts forts, la creativitat, la innovació i la tecnologia i les idees màgiques que poden convertir el seu projecte en una iniciativa única.

El cicle d’activitats sobre Ada Lovelace, STEAM i gènere, es una inciativa conjunta amb l’Ajuntament de Barcelona


17.30 –

20.00

CosmoCaixa

Sala: Àgora

Projecte STEAM4U: Raising students’ perceived self-efficacy in STEAM to provide opportunities for all

Taller: Equitat en STEAM: Com podem aconseguir que tot l’alumnat senti que pot fer STEAM

Digna Couso, directora del Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica (CRECIM), Carme Grimalt, investigadora del CRECIM, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Bellaterra (Barcelona)

Diverses institucions europees que s’han fet aquesta mateixa pregunta compartiran el seu viatge i els seus aprenentatges en el marc del projecte STEAM4U. El taller planteja un espai de reflexió i anàlisi de diverses estratègies per promoure que les noies i els nois i els joves d’entorns desafavorits sentin que tenen les capacitats per dur a terme activitats STEAM en contextos educatius formals i no formals. L’objectiu final del taller és que els i les participants co-construeixen estratègies que prenguin sentit en les seves pròpies realitats educatives.

Activitat gratuïta, si bé cal inscripció prèvia. Aforament màxim de 45 persones.

digna couso steamconf

Digna Couso, llicenciada en Física i doctora en Ensenyament de les Ciències. És professora del Departament de Didàctica de les Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i directora del Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica (CRECIM). Com a investigadora, ha treballat en diversos projectes de millora d’ensenyament de les ciències en relació a la promoció de l’equitat educativa en STEM a escala estatal i europea. Recentment, ha participat activament en la definició del pla STEMCat de la Generalitat de Catalunya

@DignaCouso

Carme Grimalt steamconf

Carme Grimalt, llicenciada en Química i doctora en Didàctica de la Matemàtica i les Ciències experimentals. És investigadora del Centre (CRECIM), en el que desenvolupa tasques de recerca, transferència i innovació educativa. El seu treball es centra en dos grans eixos: l’ensenyament i aprenentatge de les ciències amb eines digitals i la promoció de l’equitat educativa en STEAM. És també professora del Departament de Didàctica de les Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on participa en la formació de futurs docents de primària, secundària i docents en actiu.

@carme_grimalt


Dijous 19 d’abril

18.30

CosmoCaixa

Auditori

Ada Lovelace al CosmoCaixa

Conferència – Espectacle d’inauguració, oberta al públic (traducció simultània en català, castellà i anglès)

Benvinguda, a càrrec de Lluís Noguera i Jordana, director del CosmoCaixa, Barcelona, Francesca Bria, Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona.

digna couso steamconf

Lluís Noguera i Jordana, director del CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de la Fundació Bancària ”la Caixa”. Llicenciat en Filosofia per la UAB i màster en Gestió Cultural per la UB i en Gestió Pública per ESADE, també ha estudiat Relacions Culturals Internacionals. Ha estat subdirector de l’Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació Bancària ”la Caixa”, on ha dut a terme, entre altres projectes, l’avaluació del programa de divulgació científica.

francesca_bria steamconf

Francesca Bria, és investigadora i docent associada en l’Imperial College Business School, a Innovation Studies Centre-Digital Economy Lab. Formada en ciències sociales i en l’economía de la innovació, és doctora per l’Imperial College i MSc in E-business and Innovation por el University College de Londres, Birkbeck. Bria és membre de l’Internet of Things Council i assessora de la Comissió Europea en polítiques del futur d’Internet i les smart cities. També és membre del EC Expert Group on Open Innovation (OISPG) i del European Research Cluster on the Internet of Things (IERC).

Ada.Ada.Ada

Performance immersiva i interactiva a càrrec de Zoe Philpott, reputada escriptora i creadora de l’espectacle, Londres (Regne Unit)

Acció immersiva sobre Ada Lovelace que condensa, en un espectacle de 60 minuts, l’extraordinària vida i llegat d’aquesta matemàtica.

ada ada ada steamconf barcelona

Zoe Philpott puja a l’escenari amb un vestit del segle XIX interactiu, equipat amb 4400 llums LED que s’activen mitjançant guants de setí wearables. És el resultat de la seva col•laboració amb el destacat tecnòleg internacional Charles Yarnold, fundador de Hackspace London.

És alhora una conferència, una peça de teatre i un espectacle durant el qual el públic interactua per convertir-se en el primer ordinador del món i fer anar un programa senzill entre tots. L’experiència posa de manifest la importància de les fites aconseguides per Ada Lovelace i el seu impacte en la tecnologia actual, a més de demostrar que cada un dels assistents pot formar part de la tecnologia.


19.45

CosmoCaixa

Auditori

Aprenentatge, STEAM i gènere.

Conversa amb Zoe Philpott

(S) Cristina Pujades, investigadora al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, Universitat Pompeu Fabra Fabra (UPF), Barcelona.

(T) Francesca Bria, Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona.

(E) Nuria Montserrat, investigadora a l’ Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) Barcelona.

(A) Zoe Philpott escriptora, artista i experta digital, Londres, Regne Unit

(M) Marta Casanellas, subdirectora d’ investigació del Departament de matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Barcelona.

Modera: Carol de Britos, mestra de primària i coordinadora del cicle superior a l’escola Virolai

cristina-pujades steamconf

Cristina Pujades, Catedràtica al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra. Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona al 1991. Ha treballat al Harvard Medical School (Boston), a l’Ecole Normale Supérieure i a l’Université Pierre et Marie Curie (Paris). Actualment lidera un grup de recerca interessat en l’estudi dels mecanismes moleculars que governen el desenvolupament embrionari del cervell. Ha rebut el reconeixement ICREA Acadèmia (2016-2020) de la Generalitat de Catalunya.

@CristinaPujades

francesca_bria steamconf

Francesca Bria, és investigadora i docent associada en l’Imperial College Business School, a Innovation Studies Centre-Digital Economy Lab. Formada en ciències sociales i en l’economía de la innovació, és doctora per l’Imperial College i MSc in E-business and Innovation por el University College de Londres, Birkbeck. Bria és membre de l’Internet of Things Council i assessora de la Comissió Europea en polítiques del futur d’Internet i les smart cities. També és membre del EC Expert Group on Open Innovation (OISPG) i del European Research Cluster on the Internet of Things (IERC).

@francesca_bria

Nuria-Montserrat steamconf

Nuria Montserrat, Ha estat com investigadora al Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) de 2012 a 2014, actualment és cap júnior del pluripotent stem cells and activation of endogenous tissue programs for organ regeneration grup de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). La seva experiència en els àmbits de la reprogramació somàtica i la regeneració dels òrgans la va ajudar a desenvolupar un projecte massiu seleccionat per a finançament pel prestigiós European Research Council (ERC) dins de la convocatòria d’ERC Starting Grant a partir de 2015.

@IBECBarcelona

zoe philpot steamconf

Zoe Philpott té una experiència de 15 anys en el món digital i més de 20 en l’àmbit de les arts. Va crear el teatre virtual educatiu Kar2ouche utilitzant tecnologia de jocs, i el seu treball ha estat guardonat amb set premis BETT i un BIMA, a més de ser nominat a un BAFTA. Ha dissenyat una coreografia de robots de 4 metres d’alçada per a Ford, ha creat una experiència immersiva binaural per conscienciar sobre la pobresa al món per encàrrec de la Fundació Nike i ha realitzat per a Google una instal•lació interactiva a la Casa Blanca, formada per un arbre de Nadal de 50 000 díodes LED. Zoe es dedica a actualitzar la història mitjançant la combinació de totes les seves habilitats STEAM en el projecte Herstory, que comença amb la història d’Ada Lovelace. Zoe combina la tecnologia i l’art per explicar històries que atreguin nous públics.

@zophilpott

Marta-Casanellas-Rius steamconf

Marta Casanellas, doctora en matemàtiques per la Universitat de Barcelona, realitza una estada post doctoral amb una beca Fulbright a la University of California, Berkeley. En 2003 obté un contracte Ramón y Cajal a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) on va començar a treballar en las aplicacions de la geometria algebraica a la biologia computacional.

És membre del comitè Women de la European Mathematical Society i ha estat presidenta de la Comisión Mujeres y Matemáticas de la Real Sociedad Matemática Española. Actualment es professora de la UPC, subdirectora de investigació del Departament de matemàtiques i investigadora de la BGSMath i membre de seu comitè científic

@mujerconciencia

Carol-de-Britos steamconf

Carol de Britos, mestra de primària i coordinadora del cicle superior a l’escola Virolai te al seu càrrec diversos projectes científics del centre així com les xarxes socials. Treballa en iniciatives conjuntes amb la Universitat Ramón Llull, Blanquerna, sobre tecnologia i avaluació, així com sobre la Flipped Classroom. Participa amb la UAB en un grup de Treball sobre ciència indagadora en Anglès.

Tot i estudiar en una escola anglesa, no va ser fins que ja estava immersa en la llicenciatura de Biologia, a la UAB, quan es va adonar de quina era la seva vocació A l’Escola Virolai va trobar un entorn ideal per unir les seves grans passions ¨ la ciència i la llengua Anglesa Com diu ella ¨es va fer mestra per no deixar mai d’aprendre coses noves”.

@CaroldeBritos


Divendres, 20 d’abril

9.00

CosmoCaixa

Diferents Aules

Tallers: Registre i lliurament de documentació dels tallers i la conferència

Els tallers són de caràcter eminentment pràctic i presenten una sèrie de projectes, eines i idees que es poden aplicar fàcilment a l’aula. Mostren allò que s’està fent tant localment com arreu. Són font d’inspiració, i permeten també contrastar i compartir les pròpies idees amb les dels altres participants.


10.00

Tallers paral•lels


11.30

Pausa cafè


12.00

Tallers paral•lels


13.30

Dinar exclusiu pels assistents a les dues activitats (Jornades + Tallers)

Escull i inscriu-t’hi! Tens programa doble i pots fer el doblet!

Consulta el programa detallat aqui!


13.45

CosmoCaixa

Sala: Àgora

Rebuda del professorat de la Fila 0

Benvinguda i coordinació a càrrec de Begonya Folch, membre del Comitè Assessor d’STEAMConf

begonya folch steamconf

Begonya Folch, músic, implicada en la transformació educativa i en l’impacte de l’art en l’educació de les persones, és professora d’educació Primària i Secundària, formadora de mestres i ha estat professora a la Facultat del Professorat de la UB. També ha treballat al Servei d’Innovació i Recerca del Departament d’Ensenyament, al Consell Escolar de Catalunya i a la Fundació Jaume Bofill, en el programa Escola Nova 21. Ha estat formadora de l’ICE de la UAB, de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i del Departament d’Ensenyament. Ha col·laborat amb l’Educators Advisory Team de l’ICFO i ha format part del Consell de redacció de la revista Perspectiva Escolar. Actualment treballa a l’Àrea d’Innovació, Programes i Formació del Consorci d’Educació de Barcelona, en el programa Xarxes per al canvi (#Xarxesperalcanvi).


14.00

CosmoCaixa

Registre i lliurament de documentació

(totes les sessions tindran traducció simultània català, castellà, anglès)


15.00

CosmoCaixa

Auditori

Inauguració de la conferència

Jordi Portabella i Calvete, director del Àrea de Divulgació Científica i CosmoCaixa de la Fundació Bancària “la Caixa”, Barcelona, Ángel Domingo, Subdirector general d’Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Barcelona

jordi_portabella steamconf

Jordi Portabella i Calvete, Licenciado en Biología por la UB. Master en Ingeniería Ambiental por la UPC. Ha sido profesor de Estudios Ambientales de Ingeniería Agrícola en la UIC y actualmente es el Director del Área de Divulgación Científica y CosmoCaixa de la Fundación Bancaria “la Caixa”.

angel domingo steamconf

Ángel Domingo, és subdirector general d’Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. És biòleg i educador, i es dedica professionalment a l’ensenyament de les ciències, a la formació de mestres, professors i professores, a la innovació i a la renovació pedagògica en l’avaluació i l’aprenentatge dels alumnes i en l’organització de centres.

Benvinguda a la conferència

Benvinguda a càrrec de Frank Sabaté, membre del Comitè Assessor, presentador i conductor de la conferència

Frank Sabaté steamconf

Frank Sabaté, mestre a l’Escola Projecte de Barcelona. Apassionat de la programació i la robòtica educativa. És membre del comitè científic del programa Educació Demà de la Fundació Jaume Bofill i del comitè impulsor del congrés STEAM Barcelona. Ha format part de l’organització de les edicions europees de la Scratch Conference (Barcelona ’13, Amsterdam ’15 i Bordeus ’17). És assessor en l’aliança magnet entre l’escola Montessori de Rubí i el CIM UPC. Comparteix els seus coneixements en sessions presencials de formació al professorat i en el seu canal de Youtube “Scratch en 5 minuts”.

@franksabate


15.20

CosmoCaixa

Auditori

STEAM Vernacular i el seu paper en l’educació

Nettrice Gaskins, artista digital, acadèmica, crítica cultural i promotora de totes les disciplines que conformen l’STEAM, Boston (EUA)

Peer Local: Laia Sánchez, professora associada del departament de comunicació audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Bellaterra (Barcelona)

STEAM Vernacular és la integració dels valors culturals o autòctons identificats en el desenvolupament de productes mitjançant la transmissió d’informació. És a través de l’ensenyament STEAM que podem explorar el coneixement vernacle, sobretot per mitjà de l’art de base cultural i la investigació centrada en el disseny. Aquesta presentació explora les representacions metafòriques, simbòliques o icòniques de conceptes rellevants, el que s’anomena també coneixement vernacular de la ciència o creativitat tecnovernacular.

Carme Grimalt steamconf

Nettrice Gaskins va estudiar al Georgia Tech, on es va doctorar en Mitjans Digitals l’any 2014. El seu model de «creativitat tecnovernacular» és una àrea d’especialització que investiga les característiques d’aquesta producció i les seves aplicacions a l’STEAM. Escriu al blog d’Art21, és la productora de la sèrie Art in the Twenty-First Century, emesa per la cadena PBS i, guanyadora del premi Peabody, i col•labora en diverses publicacions i llibres. Va ser directora de l’STEAM Lab de la Boston Arts Academy i imparteix conferències arreu del món.

@nettieb

laia_sanchez steamconf

Laia Sanchez, habita a les interseccions entre les ciències, l’art, la tecnologia i la societat, on gaudeix compartint coneixement i projectes a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i al Citilab, de Cornellà de Llobregat, un Laboratori Ciutadà. Defensa que el pensament computacional, de disseny, l’alfabetització transmèdia i els “CO” són superpoders ciutadans i que aprendre a innovar ha de convertir-se en un dret universal.

@laias


16.10

Conversa


16.30

Pausa Cafè


17.00

CosmoCaixa

Auditori

Nens, dispositius d’intel•ligència artificial i joguines intel•ligents

Stefania Druga, membre del Personal Robots Research Group del MIT Media Lab, Boston (EUA)

Peer Local: Cecilio Angulo, professor associat del Departament de Control Automàtic, UPC-BarcelonaTech. Director del Grup d’ Investigació en Enginyeria del Coneixement UPC Barcelona

La recerca actual en intel•ligència artificial (IA) està determinada per una societat en què els adults veuen les oportunitats d’aquesta nova tecnologia a través de les lents de vells paradigmes de progrés. ¿I si trobéssim noves maneres d’aprofitar les aplicacions d’IA per anar més enllà de la mera resolució de problemes o reptes específics? La millor manera de començar a explotar les possibilitats de l’IA és convidant els nens a descobrir les infinites oportunitats que brinda la tecnologia intel•ligent. Els joves que creixen amb dispositius intel•ligents poden entendre d’una manera intrínsecament diferent com aquesta tecnologia s’integra en la nostra vida quotidiana, i també els resulta més fàcil imaginar-se formes no establertes d’interactuar-hi i aprendre’n.

Els nens experimenten el món a través del joc simbòlic i de fantasia, i això els dona avantatge a l’hora d’explorar totes les possibilitats de lectura i configuració del mateix món. En aquesta xerrada us mostraré exemples de com els nens aprenen amb l’IA i des de l’IA, i us explicaré per què aquest és un moment crucial per fer que la propera generació participi en el procés de disseny d’aplicacions intel•ligents de caràcter humanístic.

Carme Grimalt steamconf

Stefania Druga, curiosa per naturalesa i una apassionada de la creació i l’avaluació de nous models d’aprenentatge, a més de dissenyadora educativa per formació, ha exercit també d’arquitecta de l’aprenentatge i actualment és ajudant d’investigació al Personal Robots Research Group del MIT Media Lab. Va treballar a Google i té un màster Erasmus Mundus en Enginyeria dels Mitjans per a l’Educació (França, Espanya i Portugal). L’estiu del 2012 va exercir de professora titular d’Educació a la Singularity University, on va assessorar i formar 80 estudiants de 36 països. Actualment és la responsable de Hackidemia (laboratori mòbil per a l’ensenyament maker, present a 40 països), Afrimakers (comunitat de projectes maker en 10 països africans) i MakerCamp (campus internacionals on s’estudia com crear i gestionar espais maker). A Stephanie li interessa especialment investigar com poden els agents intel•ligents integrats ajudar activament els nens i les seves famílies a aprofundir en el coneixement de la intel•ligència artificial mitjançant activitats lúdiques.

@Stefania_druga

Cecilio-Angulo steamconf

Cecilio Angulo, màster en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona i doctor en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, es professor associat en el Departament de Control Automàtica, UPC-BarcelonaTech. És director del Máster de Automàtica y Robòtica i director del Grup d’ Investigació en Enginyeria del Coneixement, on és el responsable de projectes d’ investigació, en el àrea de la robòtica cognitiva social. Cecilio Angulo ha escrit mes de 250 publicacions tècniques. Els seus interessos en el camp de la investigació inclouen algoritmes d’ aprenentatge automàtic per el processament de senyals biomèdiques i la robòtica social en els sistemes terapèutics.

@cecilioangulo


17.50

Conversa


18.10

CosmoCaixa

Auditori

Tinkering i «aprenentatge no planificat» a l’aula

Ryan Jenkins, cofundador de Wonderful Idea Co i membre fundador del Tinkering Studio de l’Exploratorium, San Francisco (EUA)

Peer Local: Marc Sibila, projecte educatiu Instròniks, Navàs, (Barcelona)

La metodologia tinkering permet als alumnes expressar-se de manera lúdica, revisar les seves pròpies idees i construir artefactes rellevants que representin la seva visió actual de les disciplines STEAM.

El nucli d’aquest procés és allò que Seymour Papert va definir com a aprenentatge no planificat, que són aquells moments espontanis en què els estudiants entenen millor una cosa sense necessitat d’ensenyar-los-la. Això implica deixar espai per assimilar moments de fracàs, prendre direccions imprevistes i assumir idees tècnicament errònies o incompletes sobre el fenomen científic.

Per fer possibles aquests moments d’aprenentatge no planificat, els educadors han de crear ambients, exemples, inspiracions i estratègies de facilitació deliberats. Veurem aules individuals i escoles senceres que exemplifiquen el disseny de l’aprenentatge intencional i reflexionarem sobre maneres pràctiques d’introduir l’experimentació a l’aula.

Carme Grimalt steamconf

Ryan Jenkins és el cofundador de Wonderful Idea Co, un estudi creatiu situat al nord de Califòrnia que explora l’art, la ciència i la tecnologia mitjançant la filosofia maker i la metodologia tinkering. Ryan ajuda a formar educadors, dissenyar entorns lúdics i crear peces artesanals i artístiques úniques per a museus i espais maker. Ha treballat en la creació d’entorns inspiradors, exposicions motivadores i tallers de desenvolupament professional amb un gran impacte celebrats a l’Exploratorium. Com a membre fundador del Tinkering Studio, és cocreador d’exposicions i activitats que s’han utilitzat, adaptat i remesclat en moltes biblioteques, aules, espais maker i museus. També des del Tinkering Studio ha treballat de manera estreta amb socis com el grup Lifelong Kindergarten, del Media Lab del MIT, i escoles de Reggio Emilia i la Fundació LEGO, amb l’objectiu de conèixer més a fons les millors pràctiques i els últims avenços esdevinguts en l’àmbit de l’ensenyament.

@ryanejenkins

marc_sibila steamconf

Marc Sibila és professor, músic i maker. Després de passar pel món industrial, actualment treballa a l’EDN de Navàs (@EDN_navas), on imparteix tecnologia, música i robòtica a ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. També és professor de guitarra a l’Escola Municipal de Música Mestre Castella de Navàs, i toca i ha tocat diferents instruments en diverses formacions musicals. Des de fa uns anys, també és maker al projecte educatiu Instròniks (@instroniks), on uneixen la tecnologia i la música construint diferents aparells o instruments que puguin ser utilitzats per fer música.

@MarcSibila


19.00

Conversa


Dissabte 21 d’abril

10.00

CosmoCaixa

Auditori

Accés a l’aprenentatge maker per a tothom

Karien Vermeulen, responsable de programes del Creative Learning Lab de la Waag Society, Amsterdam (Països Baixos)

Peer Local: Santiago Fuentemilla, coordinador del The Future Learning Unit del Fab Lab Barcelona

Karien ens explicarà les seves experiències amb l’educació maker a la Waag Society, tant a Amsterdam com al conjunt des Països Baixos, i ens donarà unes pinzellades del moviment maker i els principis de l’aprenentatge interdisciplinari i obert mitjançant projectes xulos i divertits que combinen creativitat i tecnologia, amb l’objectiu de desenvolupar una actitud maker, dissenyar activitats de formació docent i crear una comunitat d’aprenentatge, i amb vista a aconseguir una infraestructura d’espais maker a tota la ciutat que permeti als nens accedir a l’ensenyament maker i familiaritzar-s’hi, i també desenvolupar les seves capacitats creatives, tècniques i emprenedores.

Carme Grimalt steamconf

Karien Vermeulen és la responsable de programes del Creative Learning Lab de la Waag Society. El Creative Learning Lab desenvolupa formats educatius contemporanis amb la col•laboració d’experts procedents de l’ensenyament, el moviment maker, l’art i els nous mitjans, sempre amb l’objectiu de fer que els nens desenvolupin les seves capacitats creatives i tècniques, adquireixin experiències sensorials (d’aprenentatge) i puguin expressar-se. Karien dissenya projectes sobre aprenentatge lúdic, ciència ciutadana, aprenentatge incorporat i ensenyament maker, entre els quals hi ha el Teacher and Librarian Maker Camp i l’Amsterdam Maakplasts, que consisteixen en la creació d’una infraestructura de 10 espais maker en biblioteques públiques i en la formació de bibliotecaris perquè puguin exercir d’educadors maker.

@waagop

santi steamconf

Santiago Fuentemilla és màster en Arquitectura per La Salle-URL, en l’especialitat de Disseny i Construcció Arquitectònica. És graduat de la Fab Academy, del Centre de Bits i Àtoms del MIT. Actualment fa un doctorat en processos de fabricació digital a l’EGA de la UPC. En els darrers 10 anys, ha treballat en projectes internacionals en diverses empreses d’arquitectura. Actualment és director de disseny de l’estudi multidiciplinari OPR,. Des del 2013 forma part de l’equip del Fab Lab BCN. Cocreador del projecte POPUPLAB (Mobile Fab Lab),—Digital Fabrication Everywhere, és fab guru del programa acadèmic Fabacademy, a més de coordinador del Future Learning Unit del Fab Lab Barcelona.

@SantiFu


10.50

Conversa


11.10

Pausa cafè


11.40

CosmoCaixa

Auditori

Com s’implementen les pràctiques educatives en l’ensenyament primari i secundari? Descobrim i implementem amb HundrED

Lasse Leponiemi, responsable d’Operacions i ambaixador de HundrED, Hèlsinki (Finlàndia)

Peer Local: Eduard Vallory, President del Centre UNESCO de Catalunya. Director d’Escola Nova 21, Barcelona

Voleu experimentar amb noves pràctiques i innovacions? Us agradaria saber com els vostres companys resolen problemes similars en els seus països, regions o ciutats? HundrED, una organització finlandesa sense ànim de lucre, selecciona anualment 100 de les més inspiradores innovacions mundials en ensenyament primari i secundari que aborden alguns dels principals desafiaments de l’educació actual, i les comparteix amb educadors i escoles d’arreu del món.

Carme Grimalt steamconf

Lasse Leponiemi ha treballat en el camp de l’ensenyament i la planificació professional des del 2003. Actualment es dedica a ajudar docents de tot el món a implementar les innovacions seleccionades per HundrED. És responsable del desenvolupament de hundred.org, la plataforma en línia de HundrED, i de les funcions de suport a la comunitat, pensades per servir amb la màxima eficàcia la xarxa de docents i innovadors de HundrED. Com a membre de HundrED, Lasse ha desenvolupat i implementat innovacions educatives com Triplet News, Campus Seminaris o l’aplicació Xprt, entre molts altres. També ha contribuït a la creació de l’ONG Mentors of Finland, una entitat sense ànim de lucre que, de manera gratuïta, orienta joves en atur en la recerca de feina. Cada any, l’entitat ajuda 700 joves, amb un percentatge d’èxit del 87 %.

Amb 23 anys, Lasse va cofundar un servei d’assessorament per a estudiants, al qual podia accedir qualsevol persona a Finlàndia interessada en estudis universitaris; va arribar a tenir més de 100 000 usuaris mensuals. Des del 2012, el treball de Lasse s’ha centrat sobretot en innovacions relacionades amb HundrED.

@lasselepo

Eduard-Vallory steamconf

Eduard Vallory es analista social i gestor del canvi. Presideix el Centre UNESCO de Catalunya, dirigeix Escola Nova 21 i impulsa un programa universitari per a la millora del desenvolupament professional dels mestres per encàrrec de la Generalitat. He estat Visiting Scholar del Departament de Sociologia de la New York University, després d’haver dirigit la Barcelona Graduate School of Economics. És doctor en Ciència Política, màster en Ciències Socials, diplomat en Alta Direcció d’Empreses i llicenciat en Filosofia i en Periodisme. Va ser Research Fellow del Fitzwilliam College (University of Cambridge) fent una recerca sobre l’educació en la ciutadania global i el cas de l’escoltisme mundial, publicada en català per Proa (2010) i en anglès per Palgrave MacMillan (2012). Va ser cap del Gabinet del Conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat amb el conseller Mas-Colell.

En l’àmbit associatiu, ha estat cap de Relacions d’Escoltes Catalans, president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i president de la Fundació Escolta Josep Carol. ÉS patró del Barcelona Institute of Science and Technology i de l’Institut d’Humanitats de Barcelona.

@evallory


12.30

Conversa


12.50

CosmoCaixa

Auditori

Com redefinir l’ensenyament STEM per a un futur incert

Christa Flores, FabLearn Fellow de la Universitat de Stanford i directora del STEM Lab del Museu de la Ciència d’Asheville (EUA)

Peer Local: Mariona A Ciller, cofundadora i directora de SokoTech, Barcelona

Inspirada en el llibre Creating Innovators, de Tony Wagner, i les eines i actituds del moviment maker, aquesta xerrada descriu el viatge iniciat el 2011 per redefinir la imatge i els sentiments que desperta l’ensenyament en una aula STEM d’un centre de secundària. Escoltareu el viatge d’una científica transformada en educadora per reflexionar sobre el tipus de currículum que cal dissenyar per a un futur incert. Descobriu com aquest currículum fa que l’individu renunciï al seu poder en benefici de la col•lectivitat, i com el fet de recórrer a problemes reals pot servir per involucrar i capacitar els joves i fer que es considerin a si mateixos «solucionadors» i dissenyadors del seu propi futur.

Carme Grimalt steamconf

Christa Flores és llicenciada en Antropologia Biològica i té un màster en Ensenyament Secundari Científic pel Teachers College de la Universitat de Columbia. És FabLearn Fellow a la Universitat de Stanford, on estudia construccionisme amb una beca de la National Science Foundation, i treballa al Museu de la Ciència d’Asheville. És autora de Making Science; Reimagining STEM in Middle School and Beyond i coautora de Meaningful Making, Projects and Inspirations for Fab Labs and Makerspaces.

@sciteach212

mariona_ciller steamconf

Mariona A Ciller Fundadora de SokoTech, li encanten el hardware i el software lliure, i és dissenyadora gràfica i web, programadora i productora d’esdeveniments de ciència i tecnologia. Dissenya també iniciatives per a nenes, nens i joves. Graduada cum laude per la Universitat d’Illinois, amb doble titulació en Bachelor of Fine Arts i posteriorment Master of Science, és també graduada per la Fab Academy del Massachussets Institute of Technology (MIT). La seva tesi, «Free Culture Project», que fusiona el poder de la tecnologia amb el poder transformador de l’educació, és un punt d’inflexió en la seva trajectòria, cap a territoris de reinvenció del món de la docència i l’aprenentatge en què assaja nous models, sempre de la mà de les tecnologies més avançades.

@mariondita


13.40

Conversa


14.00

CosmoCaixa

Auditori

Cloenda de les sessions

A càrrec de Lluís Noguera i Jordana, director del CosmoCaixa, Barcelona

digna couso steamconf

Lluís Noguera i Jordana, director del CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de la Fundació Bancària ”la Caixa”. Llicenciat en Filosofia per la UAB i màster en Gestió Cultural per la UB i en Gestió Pública per ESADE, també ha estudiat Relacions Culturals Internacionals. Ha estat subdirector de l’Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació Bancària ”la Caixa”, on ha dut a terme, entre altres projectes, l’avaluació del programa de divulgació científica.


19.00

CCCB

Sala Teatre

Ada.Ada.Ada – Ada Lovelace al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Espectacle-conversa de clausura del Barcelona STEAMConf, 2018 (oberta al gran públic)

Performance inmersiva i interactiva a càrrec de Zoe Philpott, escriptora, dramaturga, i creadora de l’espectacle, Londres (Regne Unit)

Peer Local: Mariona A Ciller, cofundadora i directora de SokoTech, Barcelona

La quarta edició de l’STEAMConf 2018 ha volgut fer visible la importància vital d’implementar programes i recursos que poden ajudar a minimitzar la desigualtat de gènere i fomentar la igualtat d’oportunitats.

Amb aquesta finalitat, hem organitzat tres activitats d’homenatge a Ada Augusta Byron King (Londres, 1815-1852), coneguda com a Ada Lovelace, una matemàtica i física de gran talent, considerada la primera programadora de la història, que a mitjan segle XIX va escriure instruccions per al primer programa informàtic conegut.

ada ada ada steamconf barcelona

Ada.Ada.Ada es la última i única ocasió per el gran públic, de participar, en un espectacle de 60 minuts, que condensa l’extraordinària vida i llegat d’aquesta matemàtica

Zoe Philpott puja a l’escenari amb un vestit interactiu del segle XIX equipat amb 4400 llums LED que s’activen mitjançant guants de setí wearebles. És el resultat de la seva col•laboració amb el destacat tecnòleg internacional Charles Yarnold, fundador de Hackspace London.

Ada,Ada,Ada, és alhora una conferència, una peça de teatre i un espectacle durant el qual el públic interactua per convertir-se en el primer ordinador del món i fer anar un programa senzill entre tots. L’experiència posa de manifest la importància de les fites aconseguides per Ada Lovelace i el seu impacte en la tecnologia actual, a més de demostrar que cada un dels assistents pot formar part de la tecnologia.


20.00

Conversa

zoe philphot steamconf

Zoe Philpott amb una experiència de 15 anys en el món digital i més de 20 en l’àmbit de les arts, el seu treball ha estat guardonat amb set premis BETT i un BIMA, a més de ser nominat a un BAFTA. Ha dissenyat una coreografia de robots de 4 metres d’alçada per a Ford, ha creat una experiència immersiva binaural per conscienciar sobre la pobresa al món per encàrrec de la Fundació Nike i ha realitzat per a Google una instal•lació interactiva a la Casa Blanca formada per un arbre de Nadal de 50 000 díodes LED. Zoe es dedica a actualitzar la història mitjançant la combinació de totes les seves habilitats STEAM en el projecte Herstory, que comença amb la història d’Ada Lovelace.

@zophilpott

mariona_ciller steamconf

Mariona A Ciller Fundadora de SokoTech, li encanten el hardware i el software lliure, i és dissenyadora gràfica i web, programadora i productora d’esdeveniments de ciència i tecnologia. Dissenya també iniciatives per a nenes, nens i joves. Graduada cum laude per la Universitat d’Illinois, amb doble titulació en Bachelor of Fine Arts i posteriorment Master of Science, és també graduada per la Fab Academy del Massachussets Institute of Technology (MIT). La seva tesi, «Free Culture Project», que fusiona el poder de la tecnologia amb el poder transformador de l’educació, és un punt d’inflexió en la seva trajectòria, cap a territoris de reinvenció del món de la docència i l’aprenentatge en què assaja nous models, sempre de la mà de les tecnologies més avançades.

@mariondita